Wandelstok voor ouderen

Het vinden van de juiste wandelstok voor ouderen is belangrijk, daar het gebruiken van een passende stok de mobiliteit, stabiliteit en het zelfvertrouwen enorm kan bevorderen. De keuze voor een wandelstok is bovendien erg persoonlijk. Immers hebben we allemaal onze eigen behoeftes en voorkeuren. Voor elke leeftijd, elk lichaam en voor elke situatie bestaat er een perfecte wandelstok. Waar de een kiest voor een houten uitvoering met een klassieke uitstraling, gaat de ander juist voor een aluminium verstelbare wandelstok.

Ook voor ouderen zijn er in het bijzonder bepaalde factoren om rekening mee te houden bij de aanschaf van een stok. In dit artikel zullen we proberen om u op weg te helpen met een aantal tips over waar u op kunt letten bij zo’n aankoop. Deze tips zijn algemeen toepasbaar, maar gelden in nog sterkere mate voor ouderen. Daarnaast doen we ook graag aanbevelingen over de verschillende wandelstokken uit ons assortiment en vertellen we over hun specifieke voordelen.wandelstok voor ouderen

 

Waar u op kunt letten bij de aanschaf van een wandelstok voor ouderen

Stevigheid en stabiliteit

Een wandelstok biedt ouderen ondersteuning en kan helpen bij het corrigeren van evenwicht tijdens de wandeling. Belangrijke factoren bij het kiezen van een wandelstok zijn dan ook stevigheid en stabiliteit. Het is van belang dat de wandelstok het gewicht van de gebruiker veilig kan dragen en deze voldoende ondersteuning biedt. Het is goed om te weten dat niet elke stok geschikt is voor hetzelfde gewicht. Controleer daarom de maximale belastbaarheid van uw beoogde wandelstok voordat u een keuze maakt. 

 

Verstelbaarheid

De hoogte van de wandelstok is een cruciale factor voor een comfortabele en veilige wandelervaring. Een verstelbare wandelstok stelt de gebruiker in staat om de hoogte aan te passen aan zijn of haar lengte en voorkeur. Dit doet u eenvoudig middels een kliksysteem. Houten wandelstokken kunt u op hun beurt makkelijk eenmalig op maat zagen en de rubber dop weer terugplaatsen. Dit zorgt voor een goede houding tijdens het lopen en vermindert de belasting op de rug, nek en gewrichten. Iets wat belangrijk is om ervoor te zorgen dat de wandelstok geen nieuwe blessures oplevert. Hoe weet ik wat de juiste hoogte van mijn wandelstok moet zijn?

 

Comfortabele handgreep

Het type handgreep van een wandelstok voor ouderen is eveneens beslissend voor het comfort en de veiligheid tijdens het gebruik. Het is belangrijk dat de handgreep comfortabel is om vast te houden, vooral als de gebruiker de wandelstok langdurig nodig heeft. Het mag nooit zo zijn dat de gebruiker ongemak of pijn voelt naar aanleiding van het vasthouden van de handgreep. Gelukkig zijn er verschillende soorten handgrepen waaruit u kunt kiezen en zal u ongetwijfeld in uw behoefte worden voorzien.

De meest verkochte soort is de Derby greep. De reden hiervoor is dat de hand makkelijk om deze greep past, hij de vingers dankzij de kromming prettig onderhoudt en dat deze gewoonweg fijn aanvoelt. Bovendien kunt u met de Derby greep gemakkelijk kiezen op welke manier u de hand graag op de stok legt. Een ander voorbeeld van een populaire greep is de softgrip. Deze heeft een coating die iets minder hard aanvoelt en die meestal is voorzien van een antisliplaagje. Dit laatste kan handig zijn als u tijdens de warmere maanden last heeft van klamme handen. Het antisliplaagje geeft dan net dat beetje meer houvast en zekerheid. 

Tot slot is er ook nog de ergonomisch gevormde handgreep, die de druk op de handen en polsen vermindert. Deze anatomische of ergonomische grepen verschillen van normale grepen doordat ze in het bijzonder gemaakt zijn voor de linker- of rechterhand. Dankzij zijn vorm biedt de ergonomische handgreep een meer op het lichaam afgestemde steun. 

 

De beste wandelstokken voor ouderen op dit moment:

Er zijn verschillende soorten wandelstokken beschikbaar, elk met hun eigen unieke voordelen en eigenschappen. Zoals gezegd is het belangrijk om het juiste type wandelstok te kiezen op basis van de behoeften en voorkeuren van de gebruiker. Hieronder bieden we u graag een overzicht van een aantal wandelstokken uit ons assortiment die volgens ons in het bijzonder zeer geschikt zijn voor senioren. Dit laatste betekent overigens niet dat mensen van andere leeftijden niet net zoveel plezier kunnen hebben van de betreffende stokken. Integendeel zelfs, want iedereen die steun nodig heeft, zal hier goed gebruik van kunnen maken. Leest u daarom hoe dan ook even verder. 

 

  1. De opvouwbare wandelstok

Bovenaan ons lijstje van wandelstokken voor ouderen staat de opvouwbare wandelstok. Het grote voordeel van dit type loopstok is dat deze opgevouwen kan worden tot een klein formaat. Eenmaal in deze vorm kan die bovendien worden opgeborgen in een hoesje. Een accessoire dat ofwel wordt meegeleverd of dat u apart kunt aanschaffen in onze webshop. Opvouwbare stokken zijn dan ook makkelijk in de koffer mee te nemen op vakantie, in de fietstas tijdens een dagje uit en ga zo maar door.

 

Behalve opvouwbaar zijn deze wandelstokken ontzettend sterk. Heeft u de aparte delen eenmaal in elkaar gezet, dan heeft u een ijzersterke metgezel om op te steunen. Overigens gaat ijzersterk niet per se hand in hand met veel gewicht. De opvouwbare wandelstokken zijn namelijk lekker licht. Tot slot zijn de opvouwbare stokken ook verstelbaar in hoogte. Zoals we reeds schreven is het van belang dat de hoogte van de stok klopt bij de lichaamslengte. Dat deze stok ook deze kwaliteit heeft, maakt hem volgens ons de beste wandelstok voor ouderen. En hadden we het al gehad over de fijne derby handgrepen? Nou goed, we laten het verder maar aan u om de mooie opvouwbare wandelstokken te onderzoeken. 

 

Onze opvouwbare wandelstokken

 

  1. Wandelstok met een zitje

Zoals de naam ons al verteld, heeft de zit wandelstok een zitje. Nu denkt u misschien: maar hoe werkt dat dan? Nou, het zit zo: in de handgreep van de zitstok is een zitje ingebouwd. Om het zitje te openen, hoeft u zodoende slechts het handvat naar twee kanten uit te klappen. Door slechts een eenvoudige handeling te verrichten, kunt u vervolgens even zitten wanneer u die behoefte voelt en ook weer verder lopen wanneer u daar klaar voor bent. Wandelstokken met zitje zijn dan ook ideaal voor mensen die behoefte hebben aan regelmatige rustpauzes tijdens langere wandelingen of allerlei soorten activiteiten.

 

De wandelstok met zitje, ook wel een zitstok genoemd, heeft meestal een ijzeren punt aan de onderzijde, welke in gras of zand gestoken kan worden voor een stabiele ondergrond. Ook zijn er losse doppen verkrijgbaar waardoor u de zitstok binnen kunt gebruiken. Bijvoorbeeld thuis of in een museum. Op deze manier kunt u de deur uit zonder zorgen over het afleggen van langere afstanden en over langer moeten staan zonder de mogelijkheid tot zitten.

 

Onze wandelstokken met zitje

 

  1. De verstelbare wandelstok 

Verstelbare wandelstokken achten wij een zeer geschikte wandelstok voor ouderen vanwege de kwaliteiten die ook opvouwbare wandelstokken hebben: ze zijn verstelbaar in lengte. Verstelbare wandelstokken zijn tevens zeer sterk en komen vaak in leuke kleuren. Op deze manier heeft u niet alleen een stok die u op de perfecte hoogte afstelt, maar waar u ook de blits mee maakt. Bovendien komen de verstelbare wandelstokken met fijne derby of anatomische handgrepen. Kortom, het is een stok die alles in huis heeft. 

 

Onze verstelbare wandelstokken

 

  1. De normale wandelstok

De normale wandelstok is de meest voorkomende wandelstok, bestaande uit een enkele stok met een handgreep aan de bovenkant. Deze is geschikt voor 90% van de mensen die extra ondersteuning nodig hebben tijdens het lopen. Deze stokken zijn verkrijgbaar met diverse grepen zoals de Derby, Fritz of Anatomische greep. Deze wandelstok is verkrijgbaar in de materialen hout, aluminium en carbon. De houten variant is gemaakt van natuurlijk materiaal en heeft een klassieke uitstraling. De aluminium en carbon varianten zijn op hun beurt licht van gewicht en tevens verkrijgbaar in een verstelbare variant.

 

Onze wandelstokken

 

  1. Vierpoot wandelstok

De vierpoot wandelstok heeft een brede basis met niet één, maar vier poten. Zodoende biedt deze dan ook extra stabiliteit en is ie ideaal voor mensen die meer ondersteuning nodig hebben of een groter gevoel van balans willen. De reden waarom dit type loopstok meer onderaan het lijstje staat, is dat ie lastig manoeuvreerbaar is en meestal een stuk zwaarder dan andere wandelstokken. Wij van de wandelstok-winkel raden deze stokken daarom niet aan voor dagelijks gebruik. Het is een fijne stok voor erbij. Bijvoorbeeld wanneer u revalideert of hulp nodig heeft bij het opstaan uit bed of de bank. 

 

Extra functies en accessoires

Afhankelijk van de behoeften van de gebruiker kunnen accessoires bij een wandelstok handig zijn. Hier zijn een aantal mogelijke accessoires:

  • Doppen: ofschoon wij ervoor zorgen dat de wandelstokken uit ons assortiment reeds zijn voorzien van een goede rubberen dop, bieden we deze tevens los aan in onze webshop. De dop van de wandelstok moet stevig en antislip zijn om uitglijden te voorkomen, vooral op gladde of oneffen oppervlakken. Door langdurig gebruik kan de kwaliteit van de rubberen dop echter afnemen en in dat geval zult u deze moeten vervangen. Om uw veiligheid te garanderen, vindt u via de volgende link rubberen doppen van de hoogst mogelijke kwaliteit.
  • Polsband: Een polsband kan voorkomen dat de wandelstok per ongeluk valt als de gebruiker zijn grip verliest. Dit is vooral handig voor mensen met verminderde grijpkracht. Een ander voordeel van de polsbandjes is dat wanneer uw wandelstok minder snel valt, deze ook langer mooi blijft. Polsbandjes zijn verkrijgbaar in polyester of leder en kunnen makkelijk rondom de stok bevestigd worden. Voor dit laatste hoeft u het haakje van de polsband slechts te bevestigen aan de stok en u bent klaar om te gaan.

  • LED-verlichting: Er zijn losse LED-lampjes verkrijgbaar die u aan uw stok kunt bevestigen. Dit zorgt voor extra zichtbaarheid en veiligheid bij weinig licht of in het donker.

  • Speciale handgrepen: Voor mensen met artritis, gewrichtsproblemen of andere specifieke behoeften zijn er wandelstokken met speciale handgrepen beschikbaar. Deze kunnen een anatomische vorm hebben om de druk op de handen en polsen te verminderen.

 

Onze accessoires

 

Conclusie op de vraag “Wat is een goede wandelstok voor ouderen?”

Bij het kiezen van een wandelstok voor ouderen is het belangrijk om rekening te houden met het type wandelstok, de stevigheid en stabiliteit, verstelbaarheid, comfortabele handgreep en eventuele extra functies. Raadpleeg indien nodig een fysiotherapeut, ergotherapeut of zorgverlener als u twijfelt welke wandelstok voor u geschikt is. U kunt voor advies op maat natuurlijk ook altijd contact opnemen met de klantenservice van wandelstok-winkel . U kunt ons telefonisch bereiken via 0492-567853 en schriftelijk via [email protected]. We kijken ernaar uit u van dienst te kunnen zijn bij het vinden van de juiste wandelstok. Een die uw mobiliteit en zelfvertrouwen zal vergroten en u veilig en comfortabel zal doen bewegen.