Wandelstok tips

Wandelstok tips 1: goed meten en gebruiken

juiste-lengte-wandelstok Onze houten wandelstokken worden met een lengte van 94 cm geleverd. Om een goede ondersteuning te geven is het noodzakelijk dat de lengte van de wandelstok op de juiste manier wordt aangepast. Het is daarom ook aan te raden om dit zelf te (laten) meten.

De gebruiker moet rechtop kunnen lopen met een licht gebogen elleboog. Om de juiste lengte te bepalen doet u allereerst uw (wandel)schoenen aan zet u de wandelstok met het handvat naar beneden op de vloer. Laat de armen los hangen. Markeer de wandelstok ter hoogte van de pols. Tot hier moet u de stok inkorten. Houdt een beetje lengte voor de zekerheid. Korter kan altijd, langer niet. Wanneer uw linkerbeen ondersteuning nodig heeft moet u de wandelstok aan de rechterkant gebruiken en bij ondersteuningen van het rechterbeen de wandelstok aan de linkerkant.

 

Wandelstok tips 2: goed vasthouden

Wandelstokken tips Alleen de middelvinger, ringvinger en pink houden het handvat van de wandelstok vast. Wijsvinger en duim liggen gestrekt tegen de overgang tussen handvat en stok. De wandelstok wordt gelijktijdig met het zwakkere been neergezet. Het is belangrijk om het gewicht recht van boven op de wandelstok te laten rusten.

Over het algemeen geldt: Linkerbeen zwakker, wandelstok in de rechterhand en tegelijk met het linkerbeen op de grond zetten. Rechterbeen zwakker, wandelstok in de linkerhand en tegelijk met het rechter been op de grond zetten. De meeste wandelstokken die wij aanbieden kunnen zowel in de linkerhand als met de rechterhand gebruikt worden.  

 

wandelstok met rondhaakRondhaak handvat

De rondhaak wordt ook wel touristenstok genoemd en is de oervader van de orthopedische handvatten. Dit type handvat biedt minder houvast dan het Fritz handvat of het Derby handvat en is niet geschikt om veel gewicht te dragen. De rondhaak is toch zeer populair omdat de vorm van de stok een natuurlijke vering geeft en de stok makkelijk opgehangen kan worden aan de haak.  

 

fritz greepFritz handvat

Het Fritz handvat is vernoemd naar de Pruisen Koning Friederich II (Der Alte Fritz). Friedrich II liep met een wandelstok . Hij werd regelmatig afgebeeld met een stok, onder andere in schilderijen van Julius Schrader en Wilhelm Camphausen. Het Fritz handvat is de na de rondhaak de oudste handvat vorm voor wandelstokken die als loophulp gebruikt worden. Het Fritz handvat kan zowel in de linker hand als in de rechterhand gedragen worden. Wordt veel gebruikt voor mensen met Artritis omdat je de stok goed vast kunt houden zonder pijn in de vingers of handen te krijgen.  

 

derby greep uitlegDerby handvat

Het Derby handvat is waarschijnlijk vernoemd naar de 15e Graaf van Derby. Het heeft een elegantere rondere vorm als het Fritz handvat. Door de afgeronde brede vorm geeft het Derby handvat geeft een goede houvast. Het normale Derby handvat kan zowel in de linker- als rechterhand gedragen worden. Er zijn variaties op het Derby model die speciaal voor de linker of rechterhand gemaakt zijn.  

 

knop handvatKnop handvat

Stokken met een knop worden vaak als sierstokken gebruikt en niet voor orthopedische doeleinden. Een variant op de stok met knop zijn sierwandelstokken met dierenkoppen.  

 

 

dieren handvatDieren/creatief handvat

De wandelstokken met een greep in de vorm van een dier of ander creatief beeld zijn vrij uniek en stijlvol. Ze zijn niet geschikt voor dagelijks gebruik, maar wel voor speciale gelegenheden om uw wandelstok te tonen.  

 

xl greepXL-greep

De XL-greep ziet u vrijwel alleen bij de XL wandelstokken welke een wat zwaarder gewicht moeten dragen. De rubberen/zachte greep zorgt hier voor het nodige comfort van de gebruiker.  

 

anatomische ergo greepAnatomische/ergo greep

Deze anatomische/ergo greep zijn ontwikkeld specifiek voor de linker of rechterhand. Ze passen bijna geheel in de palm waardoor het lijkt of het een op maat gemaakt greep is en daardoor erg comfortabel.