Selectie van onze wandelstokken in museumshop Hermitage

Juwelen! Schitteren aan het Russische hof is een tentoonstelling in de Hermitage te Amsterdam (Nederland) waar onder meer werk van sieraadontwerpers uit de collectie van het Russische hof in het bezit van de Hermitage te Sint Petersburg (Rusland) wordt getoond. De tentoonstelling ter viering van het tienjarig jubileum van de Hermitage in Amsterdam (Nederland) is te zien van 14 september 2019 tot en met 15 maart 2020.In de tentoonstelling komen de bezoekers bekende namen tegen: juwelenhuizen als Bolin, Cartier, Lalique, Tiffany en hofleverancier Fabergé.

Een wandelstok uit 1837

Een van de rijkste Russische vrouwen van die tijd, Zinaïda Joesoepova, droeg zulke sieraden. Zij bezat een enorme schat aan sieraden. Maar ze had een mank been, die zij ooit opliep bij een val uit een rijtuig. Dat gebrek wist ze geraffineerd om te zetten in een interessante eigenschap. Zo betrad zij een bal in 1837 met ‘een wandelstok van zwart hout, die voor de helft bezaaid was met grote briljanten. Alleen al die kruk had iets sprookjesachtigs, iets betoverends. Deze wandelstok uit 1837 is te bezichtigen tijdens de tentoonstelling.

De tentoonstelling

Bezoekers worden welkom geheten in een droomwereld die begint in de Grote Zaal. Deze wordt omgetoverd tot een monumentale ‘balzaal’ met talloze persoonlijke sieraden van de Romanovs en de Russische high society. De juwelen worden er omringd door majestueuze kostuums, baljurken, japonnen en accessoires, allemaal uitgekozen ‘met het oog van de juwelier’. De imposante portretten van de beroemde dragers en draagsters tonen sieraden die ook in de vitrines op zaal te herkennen zijn. Een feest van ‘Jewels in fashion & fashion in Jewels’. Net als tijdens de Russische bals van weleer gaan de bezoekers vanuit de Grote Zaal naar de intieme schatkamer: pronkkamers met de meest uitbundige, oogverblindende en geheimzinnige juwelen die de Hermitage in St.-Petersburg rijk is. Vervolgens loopt er een route langs diverse scènes:

  • Catharina de Grote. De Grande Dame van het Russische hof. Grootafnemer van sieraden. We tonen in deze scène haar overdadige boudoir, met absolute topstukken.
  • Mannenboudoir. Ook de mannen pronken mee met zakhorloges, zegelringen, wandelstokken met edelstenen en medailles ingelegd met diamanten.
  • Vrouwenboudoir. Het intieme elegante vertrek waar vrouwen zich urenlang mooi maakten.
  • Erotiek. Juwelen met verborgen geheimen – geliefd onder de tsaren.
  • Prinsjes en prinsesjes. Tsarenkinderen kregen al heel vroeg sieraden cadeau in de vorm van speelgoed, maar ‘vanzelfsprekend’ door grote juweliers gemaakt.
  • Bruiloft. Een prachtige trouwjapon, ringen die de liefde symboliseren, maar ook waaiers met edelstenen waarop soms zelfs de bruidsschat staat afgebeeld.
  • Remember me. Juwelen die herinneringen van dierbaren herbergen. Medaillons met portretjes, maar ook met haren van de overledene.
  • Dandy. De meest markante figuren aan het hof, tot in de puntjes verzorgd en rijkelijk gedecoreerd met horloges, kaartenhouders, wandelstokken, sigarenkokers en nog veel meer.
  • Fin de siècle. Het einde van een tijdperk, de laatste Romanovs aan het Russische hof. De eeuwwisseling en de opkomst van beroemde juwelenhuizen zoals Cartier en Fabergé.

 

Museumshop Hermitage Amsterdam

Beste museumwinkel van Amsterdam volgens Het Parool (2015)!
Bij iedere nieuwe tentoonstelling past de Museumshop de collectie aan met relevante boeken en andere producten die in het thema passen. Er is ook een vast assortiment van sieraden, accessoires, literatuur uit de Russische Bibliotheek, boeken over de tsaren, Russische muziek, films, aantekenboekjes en veel en diverse kunstboeken. En we hebben een eigen merchandise-lijn van Hermitage Amsterdam-producten. Speciaal voor de tentoonstelling Juwelen! schitteren aan het Russisch hof heeft Hermitage Amsterdam gevraagd aan wandelstok-winkel.nl een aantal wandelstokken in de museumshop te mogen aanbieden. Er is dan nu ook een kleine maar mooie selectie wandelstokken beschikbaar welke passen bij het “Dandy” deel van de tentoonstelling. Klik hier voor onze gehele collectie wandelstokken.

De museumshop is dagelijks open van 10.30 tot 17.30 uur. U vindt de Museumshop voorbij de garderobe in de Hermitage vleugel.