Loopstok kopen? Bekijk ons assortiment

De mate waarin we mobiel zijn, bepaalt tevens hoeveel vrijheid we ervaren. Indien we zaken als zelfstandig opstaan, door huis, supermarkt of bos lopen en uitjes maken niet meer kunnen doen, dan zou dat ons gevoel van vrijheid ongetwijfeld beperken. Iets wat op z’n beurt een negatieve impact kan hebben op hoeveel kwaliteit van leven we gevoelsmatig hebben. Met name voor ouderen is mobiliteit de sleutel tot zelfstandig kunnen zijn en blijven.

Echter zijn gemakkelijk kunnen bewegen en de daaraan verbonden bewegingsvrijheid niet voor iedereen vanzelfsprekend. Om ervoor te zorgen dat ook zij die niet meer gemakkelijk lopen dit toch kunnen blijven doen, is de loopstok bedacht. Zonder dit fijne hulpmiddel zouden vele levens er heel anders uitzien. Nu is de vraag: wat is een loopstok precies? En waar moet men op letten bij de aanschaf? Daar vertellen we graag meer over!

 

Wat is een loopstok?

Loopstokken zijn stokken van stevige, lichte materialen die ondersteuning bieden tijdens het lopen, staan of opstaan. Loopstokken, of wandelstokken, bestaan al sinds het begin van de mensheid. De mens bleek steun nodig te hebben in bepaalde omstandigheden of wanneer hij pijn of moeite had tijdens het wandelen. Een stok bleek een heel prettige vorm van ondersteuning en zo ontstond naar verloop van tijd de voor ons herkenbare loopstok.

Vandaag de dag bestaan er verschillende loopstokken voor uiteenlopende omstandigheden. Denk onder andere aan klassieke houten varianten en opbouwbare wandelstokken. Een ander voorbeeld zijn Nordic Walking sticks. Dit zijn loopstokken die niet per se worden gebruikt door mensen met mobiliteitsproblemen, maar door actievelingen die de benen willen ontzien tijdens het wandelen van grote(re) afstanden.

loopstok: opvouwbare wandelstokken

loopstok: verstelbare wandelstokkenloopstok: luxe wandelstokken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De sociale rol van de loopstok

Behalve praktische doeleinden, hadden loopstokken tijdens de 19e en 20e eeuw tevens een sociale rol. Van het soort loopstok dat iemand gebruikte, kon men namelijk iemands sociale status aflezen. Een eenvoudig houten model en een chique variant met een zilveren handgreep gaven beiden prijs van welke komaf iemand was. Traditioneel gezien werden loopstokken overigens meer door mannen gebruikt. Een van de oorzaken hiervan was de rolverdeling tussen man en vrouw. Gezien mannen meer fysieke arbeid verrichtten, waren zij lichamelijk eerder genoodzaakt om een wandelstok te gebruiken. De loopstok werd hierdoor op zijn beurt vanzelf een symbool voor mannelijkheid. Wanneer een vrouw wel een wandelstok gebruikte, dan had deze doorgaans een eigen, meer vrouwelijke uitstraling. Tegenwoordig is het voor vrouwen even normaal om een loopstok te gebruiken als voor mannen.

 

Waar zijn loopstokken van gemaakt?

De loopstokken in ons assortiment zijn gemaakt van hout, carbon of aluminium. Deze drie materialen hebben met elkaar gemeen dat ze zowel zeer sterk zijn als licht. Met name de varianten van carbon, ofwel koolstofvezel, en aluminium wegen haast niks. De handgrepen van de loopstokken zijn daarnaast gemaakt van ofwel hout of kunststof. Deze materialen liggen prettig in de hand en zijn zo bewerkt dat u altijd goed grip heeft. Aan de onderzijde van de wandelstok vindt u tot slot een dop gemaakt van rubber. Rubber doppen beschermen niet alleen het uiteinde van uw stok, maar dragen ook bij aan uw evenwicht en voorkomen dat u uitglijdt. Dit laastste is te danken aan de anti-slip eigenschap van het materiaal.

 

Hoe zien loopstokken eruit?

Loopstokken bestaan uit een schacht met aan de bovenkant een handgreep en aan de onderzijde een rubberen dop. Hoe de schacht en de handgreep eruitziet verschilt daarnaast per loopstok. In onze webshop vindt u dan ook een grote variëteit aan stokken. Het uiterlijk varieert bijvoorbeeld door het gebruik van verschillende materialen, zoals hout, aluminium en carbon, alsook door de toepassing van uiteenlopende kleuren en prints. Bij Wandelstok-winkel vindt u bijvoorbeeld mooie houten wandelstokken in de oorspronkelijke houtkleuren, alsook aluminium en carbon stokken met een leuke bloemen of paisley print. In het geval van de houten loopstokken zijn de schacht en de handgrepen vaak gemaakt uit hetzelfde stuk hout. Bij de aluminium en carbon varianten kunnen de schacht en de handgreep daarnaast ofwel dezelfde of een andere kleur hebben. Er zijn bijvoorbeeld ook aluminium stokken met een mooie houten handgreep. De keuze is ruim en er is voor iedere stijl wat wils.

Waar u op kunt letten bij de aanschaf van een loopstok

Het vinden van de juiste loopstok kan best een flinke uitdaging zijn. Wandelstok-winkel heeft een zeer ruim assortiment aan de mooiste stokken, maar hoe weet u nou welke het beste past bij uw behoeftes? Daarmee helpen we u graag verder.

Om te beginnen kunt u de vraag stellen of u een wandelstok zoekt die u zowel links als rechts kunt gebruiken of een die u in het bijzonder gebruikt voor ofwel uw rechter- of linkerbeen. Onder de anatomische wandelstokken vindt u in het bijzonder linkshandige en rechtshandige modellen, waarbij de handgrepen zijn afgesteld op de linker- of rechterhand. Perfect wanneer u aan een van uw zijdes steun nodig heeft. Andere loopstokken, zoals die van hout en carbon, zijn universeel en dus in beide handen te gebruiken. Dit laatste is bijvoorbeeld geschikt wanneer u uw wandelstok gebruikt bij rugklachten.

Ten tweede kunt u zich afvragen voor welk soort omstandigheden en gelegenheden u een loopstok zoekt. Reist u bijvoorbeeld veel met het openbaar vervoer en is het daarom belangrijk dat u de loopstok gemakkelijk kunt opbergen? In dat geval zou een opvouwbare wandelstok weleens de perfecte keuze kunnen zijn. Gaat u graag wandelen op plekken waar de wandelstok vies kan worden, zoals in het bos, dan kunt u het beste geen houten wandelstok aanschaffen. Varianten van carbon of aluminium zijn in dit geval betere keuzes, daar deze makkelijker kunnen worden gereinigd. Wilt u goed voor de dag komen, dan is een houten of exclusieve wandelstok juist wel zeer geschikt. Met deze mooie loopstokken maakt u een verfijnde indruk.

Zoekt u in het bijzonder naar een stok die u gemakkelijk in hoogte kan verstellen, dan zal de verstelbare wandelstok ongetwijfeld goed bij u passen. Deze mooie loopstokken stelt u gemakkelijk af op de gewenste hoogte. Bovendien zijn ze licht van gewicht en uitstekend geschikt voor lange wandelingen. Wilt u dat uw wandelstok naast verstelbaar tevens gemakkelijk kan worden opgeborgen, dan verwijzen we u graag nogmaals naar de opvouwbare loopstokken.

Vindt u het alsnog moeilijk om een keuze te maken? Neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice. We luisteren graag en kunnen u passend advies geven.

Tips voor het onderhouden van uw loopstok

Heeft u inmiddels een mooie loopstok weten uit te zoeken op onze website? In dat geval is het natuurlijk fijn om hier zo lang mogelijk plezier van te kunnen beleven. Om deze reden hebben we een aantal tips voor het onderhoud. Ten eerste is het een goed idee om uw loopstok van tijd tot tijd even schoon te maken. In het geval dat uw stok is gemaakt van carbon of aluminium, doet u dit eenvoudig met wat water en allesreiniger. Wanneer u een houten stok heeft of een stok met een houten handgreep, kunt u deze daarnaast van tijd verzorgen met houtolie of was. Op deze manier blijft deze mooi en beschermt tegen uitdrogen en barsten. Met een zachte doek wrijft u de houtolie of was gemakkelijk in het hout.

Naast een regelmatige schoonmaakbeurt, is het van belang dat u bijtijds even controleert of de rubber doppen van uw loopstok nog in orde zijn en of de handgrepen nog goed vastzitten. Zoals gezegd beschermen rubber doppen het uiteinde van uw stok en voorkomen ze dat u uitglijdt. Om deze redenen is het belangrijk dat de doppen nog volledig intact zijn. Wanneer blijkt dat de doppen vervangen moeten worden, kunt u deze vinden bij onze accessoires. In het geval van een opvouwbare loopstok kunt u tot slot ook nog controleren of alle delen nog steeds even stevig in elkaar schuiven.

Voor overige informatie over onderhoud of mogelijke reparaties kunt u ook contact met ons opnemen. We staan met plezier klaar om u te helpen bij het vinden van een oplossing.

 

Een loopstok kopen

Een loopstok kopen kan nog een flinke uitdaging zijn. Zo hebben wij het grootste assortiment van Nederland. Maar wat is de beste keuze? Daar helpen we u graag bij. Allereerst is het belangrijk om erachter te komen welke steun u nodig denkt te hebben tijdens het lopen. Heeft u bijvoorbeeld ondersteuning nodig voor uw rechter- of linkerbeen? Wanneer u een anatomische wandelstok gaat kopen zijn er zowel linkshandige als rechtshandige modellen beschikbaar. Andere loopstokken, zoals houten, carbon en chroom modellen zijn universeel en in beide handen te gebruiken.

Naast de steun kunt u ook kiezen voor gemak. Zo zijn opvouwbare wandelstokken makkelijk op te bergen. Ideaal voor lange reizen of bij ruimtegebrek! Er zijn ook verstelbare wandelstokken beschikbaar. Deze zijn licht van gewicht en uitstekend geschikt voor lange wandelingen. Ten slotte kunt u natuurlijk kiezen voor design. In dat geval hebben we verschillende exclusieve modellen in ons assortiment, met bijvoorbeeld zilveren handgrepen.

Weet u niet welke loopstok de juiste keuze is? Neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice. We luisteren graag en kunnen u een passend advies geven.

Bekijk alle loopstokken

 

MEESTGESTELDE VRAGEN OVER LOOPSTOKKEN

 

Wat is een loopstok?

Een loopstok is een hulpmiddel dat wordt gebruikt ter ondersteuning tijdens het lopen, vooral voor mensen die moeite hebben met balans, mobiliteit of pijn in de benen of gewrichten ervaren. Het biedt extra stabiliteit en kan helpen om het lopen gemakkelijker en veiliger te maken.

Hoe werkt een loopstok?

Een loopstok wordt vastgehouden in de hand van de gebruiker en gebruikt ter ondersteuning tijdens het lopen. De gebruiker plaatst het uiteinde van de loopstok op de grond en verplaatst zijn of haar gewicht erop terwijl hij of zij stappen zet. Dit helpt om stabiliteit te bieden en de belasting op de benen en gewrichten te verminderen.

Wat zijn de verschillende soorten loopstokken?

Er zijn verschillende soorten loopstokken, waaronder traditionele houten loopstokken, opvouwbare loopstokken, verstelbare loopstokken en ergonomische loopstokken. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker.

Hoe kies ik de juiste loopstok?

Bij het kiezen van de juiste loopstok is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de hoogte, het materiaal, het handvatontwerp en eventuele extra functies zoals opvouwbaarheid of verstelbaarheid. Het is ook aan te raden om de loopstok uit te proberen om te zien hoe comfortabel en gemakkelijk hij te gebruiken is.

Wanneer moet ik een loopstok gebruiken?

Een loopstok moet worden gebruikt wanneer u extra ondersteuning nodig heeft tijdens het lopen, vooral als u moeite heeft met balans, mobiliteit of pijn in de benen of gewrichten ervaart. Het kan ook nuttig zijn voor mensen die herstellen van een blessure of operatie, of voor ouderen die wat extra stabiliteit nodig hebben tijdens het lopen.

Hoe stel ik een loopstok op de juiste hoogte in?

Om een loopstok op de juiste hoogte in te stellen, moet u rechtop staan met uw armen ontspannen langs uw zij. De bovenkant van de loopstok moet zich op polshoogte bevinden wanneer uw arm langs uw zij hangt. Dit zorgt voor een comfortabele en ergonomische positie tijdens het gebruik van de loopstok.

Hoe gebruik ik een loopstok?

Om een loopstok te gebruiken, houdt u hem stevig vast aan het handvat en plaatst u het uiteinde ervan op de grond terwijl u loopt. Verplaats vervolgens uw gewicht op de loopstok terwijl u stappen zet, zodat deze u kan ondersteunen en stabiliteit biedt tijdens het lopen. Zorg ervoor dat de loopstok stevig contact maakt met de grond voor optimale ondersteuning.

Kan ik een loopstok gebruiken bij het beklimmen van trappen?

Ja, een loopstok kan worden gebruikt bij het beklimmen van trappen voor extra stabiliteit en ondersteuning. Houd de loopstok aan de zijde van het been dat de trap opgaat en gebruik het om uzelf omhoog te duwen terwijl u uw gewicht verplaatst. Dit kan helpen om het risico op vallen of uitglijden op de trap te verminderen.

Kan ik een loopstok gebruiken als ik rugpijn heb?

Het gebruik van een loopstok kan rugpijn verminderen door de druk op de wervelkolom en gewrichten te verminderen. Het biedt extra ondersteuning tijdens het lopen en helpt om de juiste houding te behouden, wat kan helpen om rugpijn te verlichten. Het is echter belangrijk om advies in te winnen bij een zorgverlener over het gebruik van een loopstok bij rugpijn.

Kan ik een loopstok gebruiken als ik een blessure heb aan mijn onderbeen of voet?

Ja, een loopstok kan helpen om het gewicht van een geblesseerd onderbeen of voet te verminderen en kan helpen bij het verlichten van pijn tijdens het lopen. Zorg ervoor dat de loopstok aan de tegenovergestelde zijde van het geblesseerde been wordt gebruikt voor evenwicht en ondersteuning. Raadpleeg een zorgverlener voor advies over het juiste gebruik van een loopstok bij een blessure.

Kan ik een loopstok gebruiken als ik last heb van evenwichtsproblemen?

Ja, een loopstok kan nuttig zijn bij evenwichtsproblemen, omdat het extra ondersteuning biedt tijdens het lopen en kan helpen om het risico op vallen te verminderen. Het kan mensen met evenwichtsproblemen meer vertrouwen geven om zelfstandig te lopen en hen helpen om hun mobiliteit te behouden. Het is echter belangrijk om een loopstok te kiezen die geschikt is voor uw specifieke behoeften en om instructies te krijgen over het juiste gebruik ervan van een zorgverlener.

Kan ik een loopstok gebruiken tijdens het reizen?

Ja, een loopstok kan nuttig zijn tijdens het reizen, vooral op plaatsen waar u langere afstanden moet lopen of waar de ondergrond ongelijk is. Het biedt extra ondersteuning en stabiliteit tijdens het lopen en kan helpen om vermoeidheid te verminderen. Veel loopstokken zijn ook opvouwbaar, wat handig is om mee te nemen tijdens het reizen.

Kan ik een loopstok gebruiken als ik ouder ben?

Ja, een loopstok kan nuttig zijn voor ouderen, vooral als ze moeite hebben met balans, stabiliteit of mobiliteit. Het biedt extra ondersteuning tijdens het lopen en kan helpen om het risico op vallen te verminderen. Het gebruik van een loopstok kan ouderen helpen om actief en zelfstandig te blijven, zelfs als ze wat extra ondersteuning nodig hebben.

Hoe onderhoud ik mijn loopstok?

Om uw loopstok in goede staat te houden, moet u regelmatig controleren op eventuele schade of slijtage, de rubberen dop vervangen indien nodig, en het oppervlak schoonmaken met een vochtige doek. Bewaar de loopstok op een droge plaats uit de buurt van direct zonlicht en extreme temperaturen om beschadiging te voorkomen.

Kan ik een loopstok gebruiken tijdens het wandelen in de natuur?

Ja, een loopstok kan nuttig zijn tijdens het wandelen in de natuur, vooral op oneffen terrein zoals paden of heuvels. Het biedt extra stabiliteit en ondersteuning tijdens het lopen, wat kan helpen om vermoeidheid te verminderen en het risico op vallen te verminderen. Het gebruik van een loopstok kan het wandelen in de natuur comfortabeler en veiliger maken, vooral voor mensen met mobiliteitsproblemen.

Kan ik een loopstok gebruiken als ik herstel van een blessure?

Ja, een loopstok kan nuttig zijn tijdens het herstel van een blessure, omdat het kan helpen om het gewicht te verdelen en extra ondersteuning te bieden aan het aangetaste gebied. Het kan ook helpen om het lopen comfortabeler te maken en het risico op vallen te verminderen. Het is echter belangrijk om advies in te winnen bij een zorgverlener over het gebruik van een loopstok tijdens het herstelproces om ervoor te zorgen dat het veilig is en geen verdere schade veroorzaakt aan de blessure.

Kan ik een loopstok gebruiken als ik zwanger ben?

Ja, een loopstok kan nuttig zijn tijdens de zwangerschap, vooral als u last heeft van rugpijn, bekkenpijn of evenwichtsproblemen als gevolg van uw zwangerschap. Het kan extra ondersteuning bieden tijdens het lopen en helpen om de druk op uw gewrichten te verminderen, waardoor u comfortabeler kunt bewegen. Het is echter belangrijk om een loopstok te kiezen die geschikt is voor uw specifieke behoeften en om instructies te krijgen over het juiste gebruik ervan van een zorgverlener.

Bekijk alle loopstokken